Melisa

Dodano: 28 maj 2025 Alfreda Walkowska

1.59 Melisa Melissa officinalis
Melisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce.

Oczy

Komu jednak w oczach rośnie bielmo, powinien wyrwać z ziemi [melisę], po czym to wyrwane [ziele] włożyć na noc do świe­żej źródlanej wody, potem wyjąć je, ostrożnie rozgrzać w misce i gorące położyć na oku, w którym rośnie biała plama. Niech czyni tak przez trzy noce, a bielmo w jego oku będzie się zmniej­szać i zniknie. Bowiem w tryskającym źródle, które zawiera mniej śluzu niż inna woda, ciepło [melisy] jest zmieszane i schłodzone.

św. Hildegarda z Bingen

 

Herbaty z melisą

Wyciszanka – herbata z lawendą
Składniki: koper włoski (Foeniculum vulgare), melisa (Melissa officinalis), kozłek lekarski (Valeriana officinalis), lawenda (Lavandula) 7%.

Ukojanka – herbata z płatkami róż
Składniki: koper włoski (Foeniculum vulgare), melisa (Melissa officinalis), kozłek lekarski (Valeriana officinalis), płatki róż (Petala rosae) 14%.

 



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin