Macierzanka

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Thymus serpyllum L.

1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum)

Macierzanka jest ciepła i umiarkowana.

Wysypka
Człowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w przypadku świerzbu, powinien często jeść macierzankę gotowaną z mięsem lub w musie, a jego ciało zosta­nie od wewnątrz wyleczone i oczyszczone.
Świąd
Kto jednak ma lżejszy świerzb, [nazywany] także małym świerz­ bem (lub małym strupem), przez co cierpi z powodu świądu, niech zmiesza macierzankę ze świeżym tłuszczem, w ten sposób przyrządzi maść i natrze się nią, a odzyska zdrowie.

Mózg
Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macie­ rzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przy­ rządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie. 

św. Hildegarda z Bingen, fragment księgi „Physica”

„Do leczenia chorób skóry używamy najlepszej przyprawy, jaka została nam w tym celu dana, to jest macierzanki. Macierzanka to inaczej dziki tymianek. Spotkać go można w pobliżu mrowiska. Mrówki budują swoje mrowiska najczęściej wokół tej rośliny. Macierzankę dodajemy do potraw w trakcie ich gotowania. Należy koniecznie o tym pamiętać – macierzanka musi być gotowana. Smakuje bardzo aromatycznie…”

dr Gottfried Hertzka, fragment książki „Gottfrieda Hertzki rozważania o św. Hildegardzie z Bingen”



Najnowsze wpisy

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

Krem kasztanowo–migdałowy

Składniki: 1 szklanka wody 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650) 1 łyżka mąki kasztanowej 3 szczypty bertramu 1 szczypta soli 20–30 g czekolady gorzkiej 1 łyżka konfitury (wiśniowej, malinowej, […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin