Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Macierzanka
Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Thymus serpyllum L.
1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum)
Macierzanka jest ciepła i umiarkowana.
Wysypka
Człowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w przypadku świerzbu, powinien często jeść macierzankę gotowaną z mięsem lub w musie, a jego ciało zostanie od wewnątrz wyleczone i oczyszczone.
Świąd
Kto jednak ma lżejszy świerzb, [nazywany] także małym świerz bem (lub małym strupem), przez co cierpi z powodu świądu, niech zmiesza macierzankę ze świeżym tłuszczem, w ten sposób przyrządzi maść i natrze się nią, a odzyska zdrowie.Mózg
Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macie rzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przy rządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie.
św. Hildegarda z Bingen, fragment księgi „Physica”
„Do leczenia chorób skóry używamy najlepszej przyprawy, jaka została nam w tym celu dana, to jest macierzanki. Macierzanka to inaczej dziki tymianek. Spotkać go można w pobliżu mrowiska. Mrówki budują swoje mrowiska najczęściej wokół tej rośliny. Macierzankę dodajemy do potraw w trakcie ich gotowania. Należy koniecznie o tym pamiętać – macierzanka musi być gotowana. Smakuje bardzo aromatycznie…”
dr Gottfried Hertzka, fragment książki „Gottfrieda Hertzki rozważania o św. Hildegardzie z Bingen”
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025