Macierzanka

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Thymus serpyllum L.

1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum)

Macierzanka jest ciepła i umiarkowana.

Wysypka
Człowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w przypadku świerzbu, powinien często jeść macierzankę gotowaną z mięsem lub w musie, a jego ciało zosta­nie od wewnątrz wyleczone i oczyszczone.
Świąd
Kto jednak ma lżejszy świerzb, [nazywany] także małym świerz­ bem (lub małym strupem), przez co cierpi z powodu świądu, niech zmiesza macierzankę ze świeżym tłuszczem, w ten sposób przyrządzi maść i natrze się nią, a odzyska zdrowie.

Mózg
Kto ma słaby i jakby pusty mózg, niech utłucze na proszek macie­ rzankę, zmiesza ją z wodą i drobną mąką i w ten sposób przy­ rządzi ciasteczka. Niech spożywa je często, a stan jego mózgu ulegnie poprawie. 

św. Hildegarda z Bingen, fragment księgi „Physica”

„Do leczenia chorób skóry używamy najlepszej przyprawy, jaka została nam w tym celu dana, to jest macierzanki. Macierzanka to inaczej dziki tymianek. Spotkać go można w pobliżu mrowiska. Mrówki budują swoje mrowiska najczęściej wokół tej rośliny. Macierzankę dodajemy do potraw w trakcie ich gotowania. Należy koniecznie o tym pamiętać – macierzanka musi być gotowana. Smakuje bardzo aromatycznie…”

dr Gottfried Hertzka, fragment książki „Gottfrieda Hertzki rozważania o św. Hildegardzie z Bingen”



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin