Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Leniwe pierożki orkiszowe
Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Polewa (opcjonalnie):
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto, podsypując mąką.
Z ciasta uformować wałki o średnicy 2 cm, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki o długości 2–3 cm.
Wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładać na talerz łyżką cedzakową.
Gotowe leniwe pierogi polać podgrzaną z masłem bułką tartą i doprawić do smaku „Przyprawą do potraw”.
Można też podawać na słodko z cukrem trzcinowym i/lub cynamonem.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025