Leniwe pierożki orkiszowe

Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta bertramu
  • 1 szczypta galgantu
  • 1 szczypta soli

Polewa (opcjonalnie):

  • 3 łyżki bułki tartej orkiszowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto, podsypując mąką.
Z ciasta uformować wałki o średnicy 2 cm, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki o długości 2–3 cm.
Wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładać na talerz łyżką cedzakową.
Gotowe leniwe pierogi polać podgrzaną z masłem bułką tartą i doprawić do smaku „Przyprawą do potraw”.
Można też podawać na słodko z cukrem trzcinowym i/lub cynamonem.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin