Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Leniwe pierożki orkiszowe
Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Polewa (opcjonalnie):
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto, podsypując mąką.
Z ciasta uformować wałki o średnicy 2 cm, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki o długości 2–3 cm.
Wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładać na talerz łyżką cedzakową.
Gotowe leniwe pierogi polać podgrzaną z masłem bułką tartą i doprawić do smaku „Przyprawą do potraw”.
Można też podawać na słodko z cukrem trzcinowym i/lub cynamonem.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025