Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Leniwe pierożki orkiszowe
Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Polewa (opcjonalnie):
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto, podsypując mąką.
Z ciasta uformować wałki o średnicy 2 cm, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki o długości 2–3 cm.
Wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładać na talerz łyżką cedzakową.
Gotowe leniwe pierogi polać podgrzaną z masłem bułką tartą i doprawić do smaku „Przyprawą do potraw”.
Można też podawać na słodko z cukrem trzcinowym i/lub cynamonem.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024