Leniwe pierożki orkiszowe

Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta bertramu
  • 1 szczypta galgantu
  • 1 szczypta soli

Polewa (opcjonalnie):

  • 3 łyżki bułki tartej orkiszowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto, podsypując mąką.
Z ciasta uformować wałki o średnicy 2 cm, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki o długości 2–3 cm.
Wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładać na talerz łyżką cedzakową.
Gotowe leniwe pierogi polać podgrzaną z masłem bułką tartą i doprawić do smaku „Przyprawą do potraw”.
Można też podawać na słodko z cukrem trzcinowym i/lub cynamonem.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin