Łazanki z koprem włoskim

Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g makaronu pokrojonego na łazanki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 szczypty bertramu
  • 3 szczypty galgantu
  • 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotować makaron (przepis poniżej). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć do zeszklenia.
Koper włoski umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Dodać do cebuli i czosnku.
Całość smażyć przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać przyprawy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron wymieszać z koprem włoskim.

Makaron domowy

Składniki:

  • 1⁄2 kg mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 4–5 łyżek letniej wody

Przygotowanie:

Składniki wymieszać, wyrobić ciasto.
Podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 2 mm, podsypując mąką, następnie pokroić na grube paski.
Wykrawać z nich dowolny kształt makaronu, np. cienkie nitki lub małe kwadraty (łazanki).
Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.

fragmenty z książki „Hildegardowa kuchnia polska” dr Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich

 



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin