Łazanki z koprem włoskim

Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g makaronu pokrojonego na łazanki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 szczypty bertramu
  • 3 szczypty galgantu
  • 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotować makaron (przepis poniżej). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć do zeszklenia.
Koper włoski umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Dodać do cebuli i czosnku.
Całość smażyć przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać przyprawy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron wymieszać z koprem włoskim.

Makaron domowy

Składniki:

  • 1⁄2 kg mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 4–5 łyżek letniej wody

Przygotowanie:

Składniki wymieszać, wyrobić ciasto.
Podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 2 mm, podsypując mąką, następnie pokroić na grube paski.
Wykrawać z nich dowolny kształt makaronu, np. cienkie nitki lub małe kwadraty (łazanki).
Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.

fragmenty z książki „Hildegardowa kuchnia polska” dr Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich

 

Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

Ciasto orkiszowe z papierówkami

Składniki: ok. 500 g obranych i pokrojonych na ćwiartki papierówek 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym 3/4 szklanki […]

24 lip 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin