Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Łazanki z koprem włoskim
Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotować makaron (przepis poniżej). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć do zeszklenia.
Koper włoski umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Dodać do cebuli i czosnku.
Całość smażyć przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać przyprawy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron wymieszać z koprem włoskim.
Makaron domowy
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki wymieszać, wyrobić ciasto.
Podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 2 mm, podsypując mąką, następnie pokroić na grube paski.
Wykrawać z nich dowolny kształt makaronu, np. cienkie nitki lub małe kwadraty (łazanki).
Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
fragmenty z książki „Hildegardowa kuchnia polska” dr Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025