Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Łazanki z koprem włoskim
Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotować makaron (przepis poniżej). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć do zeszklenia.
Koper włoski umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Dodać do cebuli i czosnku.
Całość smażyć przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać przyprawy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron wymieszać z koprem włoskim.
Makaron domowy
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki wymieszać, wyrobić ciasto.
Podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 2 mm, podsypując mąką, następnie pokroić na grube paski.
Wykrawać z nich dowolny kształt makaronu, np. cienkie nitki lub małe kwadraty (łazanki).
Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
fragmenty z książki „Hildegardowa kuchnia polska” dr Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała różnym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, później usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]
12 wrz 2024