Krem kasztanowo–migdałowy
Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650)
- 1 łyżka mąki kasztanowej
- 3 szczypty bertramu
- 1 szczypta soli
- 20–30 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka konfitury (wiśniowej, malinowej, pigwowej)
- 1 łyżka zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Do zimnej wody dodać mąkę orkiszową, mąkę kasztanową, przyprawy. Wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, gotować 3–4 minuty.
Gęstą, gorącą masę przelać na talerz lub do miseczki.
Posypać migdałami i czekoladą startą na tarce, na środek wyłożyć łyżkę ulubionej konfitury.