Krem kasztanowo–migdałowy

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650)
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 3 szczypty bertramu
  • 1 szczypta soli
  • 20–30 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka konfitury (wiśniowej, malinowej, pigwowej)
  • 1 łyżka zmielonych migdałów

Przygotowanie:

Do zimnej wody dodać mąkę orkiszową, mąkę kasztanową, przyprawy. Wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, gotować 3–4 minuty.
Gęstą, gorącą masę przelać na talerz lub do miseczki.
Posypać migdałami i czekoladą startą na tarce, na środek wyłożyć łyżkę ulubionej konfitury.

 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin