Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Krem kasztanowo–migdałowy
Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Do zimnej wody dodać mąkę orkiszową, mąkę kasztanową, przyprawy. Wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, gotować 3–4 minuty.
Gęstą, gorącą masę przelać na talerz lub do miseczki.
Posypać migdałami i czekoladą startą na tarce, na środek wyłożyć łyżkę ulubionej konfitury.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025