Kotleciki z chleba orkiszowego

Dodano: 23 kwi 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek posiekanej pietruszki
  • kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry
  • 1-2 łyżki grysiku orkiszowego
  • szczypta Mieszanki przypraw z kozieradką
  • Przyprawa do potraw – mieszanka (do smaku)
  • szczypta bertramu
  • szczypta galgantu
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni. Do namoczonego chleba dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Formować małe kotleciki. Smażyć na rozgrzanym maśle po obu stronach, do momentu zarumienienia się. Smaczne zarówno na ciepło i na zimno.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

Kasztanowa słodkość

Składniki: 1 1⁄2 kg miodu odszumowanego 1⁄2 kg mąki kasztanowej mus migdałowy lub mielone migdały 200 g kakao lub tabliczka czekolady po 4 łyżki: pokrojonych daktyli, owoców morwy, rodzynek, ulubionych […]

26 mar 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin