Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Kmin rzymski
Dodano: 23 kwi 2025 Alfreda Walkowska
1.17 Kmin (ciminum, carvum)
Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy.Duszności
Dla człowieka cierpiącego z powodu duszności spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem ciepło usuwa wszelkie skrzepnięte płyny, które są przyczyną duszności i które unoszą się ze złych soków, co obciąża piersi.
(…) Kto zechce zjeść gotowany lub smażony ser, ten powinien posypać go kminem, by nie nabawić się dolegliwości. Umiarkowane ciepło kminu rozpuszcza niewłaściwie zapieczony, skrzepnięty ser.Mdłości
Kto cierpi z powodu mdłości, niech weźmie kmin, jedną trzecią tej ilości pieprzu oraz jedną czwartą biedrzeńca i wszystko sproszkuje. Niech weźmie także czystą drobną mąkę i doda do niej otrzymany proszek, a z żółtkiem i odrobiną wody przyrządzi ciasteczka, upiecze je w ciepłym piecu lub pod gorącym popiołem, po czym je zje. Wspomnianym proszkiem może posypać także chleb. Stłumi on niewłaściwie gorące i zimne soki, które wywołują w człowieku mdłości, bowiem ciepło kminu i pieprzu oraz chłód biedrzeńca mieszają się z ciepłem drobnej mąki chłodem żółtka oraz spotykają z łagodnością wody, zaś pieką się przez łagodne ciepło pieca, tak jak powiedziano.
św. Hildegarda z Bingen
Kmin rzymski może być pomocny w dolegliwościach związanych z alergią, nietolerancją sera, alergi żywnościowej
Mieszanka z kminem rzymskim
Składniki: kmin rzymski 85%, biały pieprz.
Wskazania: biegunka, dyzenteria, krwawy stolec, dur (tyfus?),
wrzodziejące zapalenie jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna
Mieszanka przypraw z kozieradką
Składniki: pieprz biały 67%, proszek z kminu rzymskiego, proszek z nasion kozieradki 11%.
Mieszanka z biedrzeńcem 50 g
Składniki: proszek z korzenia biedrzeńca, pieprz biały, kmin rzymski.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025