Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Kasztanowa słodkość
Dodano: 26 mar 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Miód „odszumować”. Połączyć z mąką kasztanową. Dodać pozostałe składniki według uznania. Starannie wymieszać.
Kasztanowo–miodowa masa stanowi świetną bazę dla stworzenia słodkości o ulubionym smaku, poprzez dodanie odpowiednich składników. Można ją wykorzystać na wiele sposobów: jako smarowidło do chleba, dodatek do orkiszowianki, ciast, ciasteczek i innych deserów.
Poprzez wkruszenie do otrzymanej masy ciasteczek orkiszowych np. ciasteczek radości, otrzymamy blok czekoladowy.
W kuchni według św. Hildegardy, mówiąc o miodzie, mamy na myśli miód oczyszczony z tzw. szumu, czyli resztek wosku i pyłków kwiatowych. Odszumowanie polega na podgrzaniu miodu w szklanym naczyniu wstawionym do większego naczynia z wodą. Gotując wodę, należy mieszać miód widelcem, dopóki nie przestanie się tworzyć piana (szum). Pianę zebrać, wyrzucić.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025