Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Kasztanowa słodkość
Dodano: 26 mar 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Miód „odszumować”. Połączyć z mąką kasztanową. Dodać pozostałe składniki według uznania. Starannie wymieszać.
Kasztanowo–miodowa masa stanowi świetną bazę dla stworzenia słodkości o ulubionym smaku, poprzez dodanie odpowiednich składników. Można ją wykorzystać na wiele sposobów: jako smarowidło do chleba, dodatek do orkiszowianki, ciast, ciasteczek i innych deserów.
Poprzez wkruszenie do otrzymanej masy ciasteczek orkiszowych np. ciasteczek radości, otrzymamy blok czekoladowy.
W kuchni według św. Hildegardy, mówiąc o miodzie, mamy na myśli miód oczyszczony z tzw. szumu, czyli resztek wosku i pyłków kwiatowych. Odszumowanie polega na podgrzaniu miodu w szklanym naczyniu wstawionym do większego naczynia z wodą. Gotując wodę, należy mieszać miód widelcem, dopóki nie przestanie się tworzyć piana (szum). Pianę zebrać, wyrzucić.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025