Kasztanowa słodkość

Dodano: 26 mar 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 1⁄2 kg miodu odszumowanego
  • 1⁄2 kg mąki kasztanowej
  • mus migdałowy lub mielone migdały
  • 200 g kakao lub tabliczka czekolady
  • po 4 łyżki : pokrojonych daktyli, owoców morwy, rodzynek, ulubionych orzechów

Przygotowanie:
Miód „odszumować”. Połączyć z mąką kasztanową. Dodać pozostałe składniki według uznania. Starannie wymieszać.

Kasztanowo–miodowa masa stanowi świetną bazę dla stworzenia słodkości o ulubionym smaku, poprzez dodanie odpowiednich składników. Można ją wykorzystać na wiele sposobów: jako smarowidło do chleba, dodatek do orkiszowianki, ciast, ciasteczek i innych deserów.

Poprzez wkruszenie do otrzymanej masy ciasteczek orkiszowych np. ciasteczek radości, otrzymamy blok czekoladowy.

W kuchni według św. Hildegardy, mówiąc o miodzie, mamy na myśli miód oczyszczony z tzw. szumu, czyli resztek wosku i pyłków kwiatowych. Odszumowanie polega na podgrzaniu miodu w szklanym naczyniu wstawionym do większego naczynia z wodą. Gotując wodę, należy mieszać miód widelcem, dopóki nie przestanie się tworzyć piana (szum). Pianę zebrać, wyrzucić.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin