Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami
Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrojoną szalotkę podsmażyć na maśle z przyprawami.
Dodać borowiki podlewając niewielką ilością wywaru, dodać umyte wcześniej ziarno siekane orkiszu, wszystko wymieszać – na wolnym ogniu dopóki kasza nabierze miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem.
Gdy kaszotto jest już gotowe wyłożyć do miseczki, udekorować rozmarynem.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025