Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g ziarna orkiszu siekanego  
  • 100 g  borowików – świeże lub mrożone
  • 1 szalotka
  • 10 g masła
  • 1 g korzenia galgantu w proszku 
  • 1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw – mieszanka”
  • rozmaryn świeży dwie gałązki 
  • wywar warzywny 

Przygotowanie:
Pokrojoną szalotkę podsmażyć na maśle z przyprawami.
Dodać borowiki podlewając niewielką ilością wywaru, dodać umyte wcześniej ziarno siekane orkiszu,  wszystko wymieszać – na wolnym ogniu dopóki kasza nabierze miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem.  
Gdy kaszotto jest już gotowe wyłożyć do miseczki, udekorować rozmarynem.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin