Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g ziarna orkiszu siekanego  
  • 100 g  borowików – świeże lub mrożone
  • 1 szalotka
  • 10 g masła
  • 1 g korzenia galgantu w proszku 
  • 1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw – mieszanka”
  • rozmaryn świeży dwie gałązki 
  • wywar warzywny 

Przygotowanie:
Pokrojoną szalotkę podsmażyć na maśle z przyprawami.
Dodać borowiki podlewając niewielką ilością wywaru, dodać umyte wcześniej ziarno siekane orkiszu,  wszystko wymieszać – na wolnym ogniu dopóki kasza nabierze miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem.  
Gdy kaszotto jest już gotowe wyłożyć do miseczki, udekorować rozmarynem.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Krem kasztanowo–migdałowy

Składniki: 1 szklanka wody 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650) 1 łyżka mąki kasztanowej 3 szczypty bertramu 1 szczypta soli 20–30 g czekolady gorzkiej 1 łyżka konfitury (wiśniowej, malinowej, […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin