Jeżyki orkiszowe

Dodano: 22 maj 2024 Alfreda Walkowska

Ciasteczka
Składniki:

  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 55 g cukru trzcinowego (może być puder)
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 180 g mąki orkiszowej typ 650

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Masło, cukier trzcinowy, cukier waniliowy miksować ok. 5 min do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać mąkę i ponownie miksować całość. Ciasto powinno mieć tzw. kruchą konsystencję.
Wyłożyć ciasto na deskę lub stolnicę i chwilę wyrabiać.
Po wyrobieniu ciasto rozwałkować. Ponieważ kruche ciasto bywa trudne do rozwałkowania, można włożyć je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i dopiero wtedy rozwałkować. 

Wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5 cm. Jeżeli ciasteczka nie chcą się łatwo wykroić, można zrobić z ciasta kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatając kulkę palcami, otrzymamy okrągłe ciasteczko.
Ciasteczka ułożone na blasze piec w nagrzanym wcześniej piekarniku ok. 10-15 minut, do uzyskania złotego/rumianego koloru.

Bakalie
Składniki:

  • morwa
  • żurawina
  • migdały
  • orzechy włoskie
  • orzechy brazylijskie 
  • rodzynki

Przygotowanie:

Wsypać bakalie do miseczki – skład i proporcje pozostawiamy Państwa upodobaniom kulinarnym. Migdały i orzechy pokroić. Wszystko wymieszać.

Połączenie ciasteczek z bakaliami:

Wystudzone ciasteczka umieścić na kratce. Na każdym ciasteczku ułożyć mieszankę bakalii. Rozpuścić ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej. Polać czekoladą bakalie umieszczone na ciasteczkach. Jeśli ktoś woli, można też polać całe ciasteczka. Możliwości jest wiele. Jak kto lubi. Smacznego.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin