Jeżyki orkiszowe

Dodano: 22 maj 2024 Alfreda Walkowska

Ciasteczka
Składniki:

  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 55 g cukru trzcinowego (może być puder)
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 180 g mąki orkiszowej typ 650

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Masło, cukier trzcinowy, cukier waniliowy miksować ok. 5 min do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać mąkę i ponownie miksować całość. Ciasto powinno mieć tzw. kruchą konsystencję.
Wyłożyć ciasto na deskę lub stolnicę i chwilę wyrabiać.
Po wyrobieniu ciasto rozwałkować. Ponieważ kruche ciasto bywa trudne do rozwałkowania, można włożyć je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i dopiero wtedy rozwałkować. 

Wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5 cm. Jeżeli ciasteczka nie chcą się łatwo wykroić, można zrobić z ciasta kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatając kulkę palcami, otrzymamy okrągłe ciasteczko.
Ciasteczka ułożone na blasze piec w nagrzanym wcześniej piekarniku ok. 10-15 minut, do uzyskania złotego/rumianego koloru.

Bakalie
Składniki:

  • morwa
  • żurawina
  • migdały
  • orzechy włoskie
  • orzechy brazylijskie 
  • rodzynki

Przygotowanie:

Wsypać bakalie do miseczki – skład i proporcje pozostawiamy Państwa upodobaniom kulinarnym. Migdały i orzechy pokroić. Wszystko wymieszać.

Połączenie ciasteczek z bakaliami:

Wystudzone ciasteczka umieścić na kratce. Na każdym ciasteczku ułożyć mieszankę bakalii. Rozpuścić ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej. Polać czekoladą bakalie umieszczone na ciasteczkach. Jeśli ktoś woli, można też polać całe ciasteczka. Możliwości jest wiele. Jak kto lubi. Smacznego.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin