Jeżyki orkiszowe
Dodano: 22 maj 2024 Alfreda Walkowska
Ciasteczka
Składniki:
- 125 g masła (temp. pokojowa)
- 55 g cukru trzcinowego (może być puder)
- opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 180 g mąki orkiszowej typ 650
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Masło, cukier trzcinowy, cukier waniliowy miksować ok. 5 min do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać mąkę i ponownie miksować całość. Ciasto powinno mieć tzw. kruchą konsystencję.
Wyłożyć ciasto na deskę lub stolnicę i chwilę wyrabiać.
Po wyrobieniu ciasto rozwałkować. Ponieważ kruche ciasto bywa trudne do rozwałkowania, można włożyć je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i dopiero wtedy rozwałkować.
Wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5 cm. Jeżeli ciasteczka nie chcą się łatwo wykroić, można zrobić z ciasta kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatając kulkę palcami, otrzymamy okrągłe ciasteczko.
Ciasteczka ułożone na blasze piec w nagrzanym wcześniej piekarniku ok. 10-15 minut, do uzyskania złotego/rumianego koloru.
Bakalie
Składniki:
- morwa
- żurawina
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy brazylijskie
- rodzynki
Przygotowanie:
Wsypać bakalie do miseczki – skład i proporcje pozostawiamy Państwa upodobaniom kulinarnym. Migdały i orzechy pokroić. Wszystko wymieszać.
Połączenie ciasteczek z bakaliami:
Wystudzone ciasteczka umieścić na kratce. Na każdym ciasteczku ułożyć mieszankę bakalii. Rozpuścić ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej. Polać czekoladą bakalie umieszczone na ciasteczkach. Jeśli ktoś woli, można też polać całe ciasteczka. Możliwości jest wiele. Jak kto lubi. Smacznego.