Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g dyni zwyczajnej
  • 100 g kasztanów jadalnych
  • 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 100 g pomidorów bez skóry
  • 50 ml miodu lipowego
  • 50 ml soku z limonki
  • 2 g galgantu
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Całość gotować około 15 minut. Doprawić do smaku miodem, sokiem z limonki, galgantem, solą i pieprzem. Wlać do miseczki. Dodać kasztany jadalne pokrojone w drobne kawałki.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin