Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 250 g dyni zwyczajnej
  • 100 g kasztanów jadalnych
  • 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 100 g pomidorów bez skóry
  • 50 ml miodu lipowego
  • 50 ml soku z limonki
  • 2 g galgantu
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Całość gotować około 15 minut. Doprawić do smaku miodem, sokiem z limonki, galgantem, solą i pieprzem. Wlać do miseczki. Dodać kasztany jadalne pokrojone w drobne kawałki.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin