Jabłecznik z cynamonem

Dodano: 22 paź 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jabłka pokrojone w ćwiartki
  • 3 jajka
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie)
  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki mąki z kasztana jadalnego
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Okrągłą formę o średnicy 26–28 cm natłuścić masłem i odstawić.
Umyć i obrać jabłka, pokroić je na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Odstawić.
Do miski włożyć miękkie masło, jajka, cukier, napój pietruszkowy, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć jabłka, posypać cynamonem.
Piec w temperaturze 180°C przez 30–40 minut, do momentu gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
Pozostawić ciasto w formie na około 10 minut, następnie przełożyć na paterę. Po ostudzeniu oprószyć wierzch cukrem pudrem.



Najnowsze wpisy

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

Bułeczki orkiszowe z twarożkiem kozim

Składniki: Nadzienie: 300 g twarogu koziego skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Ciasto: 250 g mleka 40 g świeżych drożdży pokruszonych 20 g cukru […]

24 wrz 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin