Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025
Jabłecznik z cynamonem
Dodano: 22 paź 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Okrągłą formę o średnicy 26–28 cm natłuścić masłem i odstawić.
Umyć i obrać jabłka, pokroić je na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Odstawić.
Do miski włożyć miękkie masło, jajka, cukier, napój pietruszkowy, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć jabłka, posypać cynamonem.
Piec w temperaturze 180°C przez 30–40 minut, do momentu gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
Pozostawić ciasto w formie na około 10 minut, następnie przełożyć na paterę. Po ostudzeniu oprószyć wierzch cukrem pudrem.
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025
1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]
22 paź 2025