Hildegardowa kuchnia polska
Dodano: 04 kwi 2018 Hildegarda.pl
Już jest!
Nowość wydawnictwa Polskie Centrum św. Hildegardy, długo oczekiwana „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej oraz jej córek, Katarzyny i Lidii Walkowskich, będzie miała swoją premierę na XXIV Targach Wydawców Katolickich w piątek (13.04.2018) w godz. 13:00 – 14:00 w sali koncertowej. Promocję książki poprowadzi Pani Barbara Jelonek (TVP S.A.).
Serdecznie zapraszamy na wyjątkowe spotkanie z autorkami książki!
Podczas XXIV Targach Wydawców Katolickich, które odbędą się w dniach 12-15 kwietnia 2018 roku – zapraszamy na nasze stoisko 26, w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie.
„Hildegardowa Kuchnia Polska”
Na ponad 500 stronach książki czytelnik znajdzie wiadomości niezbędne do prowadzenia kuchni zgodnie z Hildegardową szkołą zdrowego odżywiania, uwzględniające uwarunkowania polskiej tradycji kulinarnej: wiadomości ogólne, opisy produktów spożywczych (również tych problematycznych i ich zamienniki), zasady spożywania posiłków, racjonalne jadłospisy i rygorystyczne wersje diety, propozycje menu okolicznościowych, kuchenną „apteczkę”, a przede wszystkim – mnóstwo przepisów na smaczne, proste dania. Każdy przepis opatrzony jest ilustracją – przy czym nie są to fotografie studyjne – a każda z potraw na zdjęciu jest wykonana przez autorki książki.
Połączenie teorii i praktyki, wiedzy i doświadczenia autorek, tradycyjnej polskiej kuchni z zasadami diety według św. Hildegardy czyni z „Hildegardowej kuchni polskiej” wyjątkowe, pięknie ilustrowane, praktyczne kompendium i książkę kucharską jedyną w swoim rodzaju.
Życząc smacznego, zapraszamy do lektury.
Link do książki w naszym sklepie internetowym: Hildegardowa kuchnia polska

O AUTORKACH:
Dr Alfreda Walkowska – teolog; znawczyni dorobku św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; inicjatorka i prezes Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce; autorka książek, wydawca, tłumaczka, a przede wszystkim… mama.
Katarzyna Walkowska – architekt z wykształcenia, ukończyła Uniwersytety w Londynie i Nowym Jorku; niestrudzona organizatorka, ciekawa świata i ludzi, podróżniczka.
Lidia Walkowska – ukończyła filologię angielską na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie; miłośniczka zwierząt z pasją do gotowania.
Słynne Hipokratesowe zdanie: „Niech twoje pożywienie będzie twoim lekarstwem, a twoje lekarstwo niech będzie pożywieniem” to nic innego jak postulat zdrowego, racjonalnego odżywiania. (…) Szesnaście wieków po Hipokratesie, w dojrzałym średniowieczu, ciesząca się sławą niemieckiej Sybilli i prorokini św. Hildegarda z Bingen przeniknęła i opisała tajemnice stworzenia, których wykorzystanie w praktyce pozwala postulat Hipokratesa realizować w sposób dosłowny.
Alfreda Walkowska ze Wstępu
Mama zaszczepiła w nas – we mnie i Lidii – radość gotowania, radość spożywania własnoręcznie przygotowanych potraw i radość płynącą z poczucia zdrowia. Zdrowie zapewniały nam wskazówki Hildegardy, a mama uczyła, jak pyszna może być prosta kanapka i jak zwykłą zupę uczynić wyjątkową, (…) wpajała nam, że potrawy, które przygotowujemy, mają być nie tylko zdrowe i smaczne, ale mają nas też cieszyć, mają nam się podobać.
Katarzyna Walkowska ze Wstępu
Na potrzeby tej książki pierwszy raz spisałam swoje pomysły w formie przepisów. Nie ma konieczności trzymania się ich ściśle. Kuchnia według św. Hildegardy daje nieograniczone możliwości poszukiwania własnych smaków.
Lidia Walkowska ze Wstępu
#HildegardaPL #HildegardowaKuchniaPolska