Hamburger orkiszowy z indykiem

Dodano: 28 maj 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 bułka orkiszowa
  • mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet)
  • 1 pomidor
  • szczypior
  • rukola
  • 1 cebula czerwona
  • olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia
  • 1⁄3 łyżeczki bertramu
  • 1⁄3 łyżeczki galgantu
  • 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • sól
  • pieprz
  • ser kozi starty
  • 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”

Przygotowanie:

Mięso indycze wymieszać starannie z przyprawami. Uformować płaski kotlet. Posmarować z dwu stron olejem do smażenia. Odstawić na kilka minut.

Rozgrzać patelnię (ewentualnie z odrobiną oleju). Usmażyć kotlet.

Cebulę pokroić w plastry. Cebulowe krążki umieścić na patelni obok kotleta, podsmażyć do delikatnego zrumienienia.

Pomidor, rukolę i szczypior umyć. Rukolę i szczypior osączyć. Pomidor pokroić na plasterki. Szczypior posiekać.

Bułkę orkiszową przekroić na pół. Połówki bułki można opiec w tosterze lub piekarniku. Można też każdą z połówek szybko podsmażyć na patelni z jednej (płaskiej) strony na sosie powstałym podczas smażenia kotleta.

Bułkę opieczoną na sucho w tosterze lub piekarniku można delikatnie posmarować olejem dyniowym. Na bułce kłaść kolejno ciepły kotlet, podsmażone krążki cebuli, plaster pomidora, kilka listków rukoli, posiekany szczypior. Można dodatkowo doprawić do smaku.

Udekorować startym serem kozim, posypać „Mieszanką przypraw z kozieradką” Podawać na ciepło.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin