Dzień ze św. Hildegardą
Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Dzień ze św. Hildegardą
sobota, 21 września 2024, Legnica
Serdecznie zapraszamy do wspólnego świętowania obchodów liturgicznego wspomnienia św. Hildegardy z Bingen.
PROGRAM:
10:00 – Rozpoczęcie (Hildegarda, Łowicka 27/1)
10:00-17:00 – Warsztaty/stoiska: zielarskie, fizjoterapeutyczne, kulinarne (wypieki orkiszowe i inne przepisy z Hildegardowej kuchni polskiej), średniowieczne zabawy dla dzieci; rozmowy przy orkiszowej kawie i innych orkiszowych smakołykach (Hildegarda, Łowicka 27/1)
10:15 – Walne zebranie członków Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce® (Hildegarda, Łowicka 27/1)
12:15 – Uroczysta Msza święta pod przewodnictwem JE. dr. Marka Mendyka Biskupa Świdnickiego (kościół NSPJ, Legnica)
13:00-15:00 – Orkiszowy obiad (Hildegarda, Łowicka 27/1)
15:00 – Wykład ks. dr. Marcina Wiśniewskiego „Św. Hildegarda dla duszy i ciała”;
Panel Q&A „Hildegardowy program zdrowia”, prowadząca: dr Alfreda Walkowska (Hildegarda, Łowicka 27/1)
17:00 – Koncert muzyki św. Hildegardy – zespół Flores Rosarum z Krakowa (kościół NSPJ, Legnica)
18:00 – Wręczenie dyplomów absolwentom Studium św. Hildegardy przez JE. prof. dr. hab. Andrzeja Siemieniewskiego Biskupa Legnickiego (Sala przy kościele NSPJ)
19:00 – Uroczysta hildegardowa kolacja (limitowana ilość miejsc, obowiązuje rejestracja)
MIEJSCE:
1. Kościół NSPJ, Sikorskiego 1, 59-220 Legnica
2. Hildegarda, Łowicka 27/1, 59-220 Legnica (naprzeciw kościoła NSPJ)
3. Sala przy kościele NSPJ
4. Parking przy kościele NSPJ, Sikorskiego 1, 59-220 Legnica – prosimy o parkowanie aut na tym parkingu
Informacje dotyczące uroczystej kolacji:
Obowiązuje rejestracja, limitowana ilość miejsc.
MENU – Dzień ze św. Hildegardą, 21 września 2024
Zupa: jesienna zupa na bazie pigwy z warzywami okopowymi z tymiankiem cytrynowym.
Dania główne:
udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia,
ryba podana na kuskusie orkiszowym z buraczkami marynowanymi w galgancie,
kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami gotowane na bazie rozmarynu,
makaron orkiszowy w sosie cytrynowym z migdałami i ziarnem orkiszu,
sałatka z dyni marynowanej w miodzie i tymianku cytrynowego na bazie sałat świeżych,
wykwintne buraczki z marchewką i jabłkami w sosie z pigwy.
Deser:
pieczone jabłko w przyprawach św. Hildegardy z ziarnem orkiszowym w sosie waniliowym.
Lawendowe wino gaszone
Herbata
LINK do rejestracji na uroczystą kolację tutaj.