Czereśnie ukryte w orkiszu
Dodano: 28 maj 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Spód:
- 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego
- 2 szklanki grysiku orkiszowego
- 800–900 ml wody
- 1 szczypta soli
- 80 g stopionego masła
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru waniliowego trzcinowego
- 1 kg drylowanych czereśni
Kruszonka:
- 150 g płatków migdałów
- 80 g płatków orkiszowych
- 1 łyżka mąki orkiszowej (typ 650)
- 30 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego
- 1⁄2 szklanki włoskich orzechów siekanych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Namoczyć siekane ziarno orkiszu, pozostawić na co najmniej 1–2 godziny.
Grysik orkiszowy ze szczyptą soli ugotować
w wodzie na gęstą masę. Dodać namoczone siekane ziarno. Mieszając, gotować razem ponad 20 minut. Ugotowaną, bardzo gęstą masę przestudzić.
Ucierając w mikserze bądź drewnianą łyżką, połączyć starannie ze stopionym masłem, cukrem trzcinowym, wanilią lub cukrem waniliowym.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę. Pokryć masę drylowanymi czereśniami, układając je jedna przy drugiej. Owoce posypać przygotowaną wcześniej kruszonką: do miski wsypać płatki migdałów, kolejno dodawać płatki orkiszowe, mąkę orkiszową, masło, miód, siekane włoskie orzechy (opcjonalnie), namoczone siekane ziarno orkiszu, cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170–180°C. Piec 50 minut.