Czereśnie ukryte w orkiszu

Dodano: 28 maj 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

Spód:

  • 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego
  • 2 szklanki grysiku orkiszowego
  • 800–900 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 80 g stopionego masła
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru waniliowego trzcinowego
  • 1 kg drylowanych czereśni

Kruszonka:

  • 150 g płatków migdałów
  • 80 g płatków orkiszowych
  • 1 łyżka mąki orkiszowej (typ 650)
  • 30 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego
  • 1⁄2 szklanki włoskich orzechów siekanych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Namoczyć siekane ziarno orkiszu, pozostawić na co najmniej 1–2 godziny.

Grysik orkiszowy ze szczyptą soli ugotować
w wodzie na gęstą masę. Dodać namoczone siekane ziarno. Mieszając, gotować razem ponad 20 minut. Ugotowaną, bardzo gęstą masę przestudzić.

Ucierając w mikserze bądź drewnianą łyżką, połączyć starannie ze stopionym masłem, cukrem trzcinowym, wanilią lub cukrem waniliowym.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę. Pokryć masę drylowanymi czereśniami, układając je jedna przy drugiej. Owoce posypać przygotowaną wcześniej kruszonką: do miski wsypać płatki migdałów, kolejno dodawać płatki orkiszowe, mąkę orkiszową, masło, miód, siekane włoskie orzechy (opcjonalnie), namoczone siekane ziarno orkiszu, cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170–180°C. Piec 50 minut.



Najnowsze wpisy

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin