Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Ciasto orkiszowe z pigwą
Dodano: 23 paź 2024 Alfreda Walkowska
Składniki na ciasto:
Masa:
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
Połączyć mąkę z masłem, cukrem i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto.
Odłożyć(najlepiej do lodówki) na kilka godzin.
Na blachę wielkości 28 x 20 cm lub na tortownicę podobnej wielkości położyć papier do pieczenia wyłożyć ciasto.
Po nakłuciu widelcem włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Podpiec 5-10 min. w temp. 200-220°C.
Wyłożyć konfiturę, polać masą, która należy przygotować poprzez połączenie wskazanych składników.
Piec pół godziny w temperaturze 200 – 220°C.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025