Ciasto orkiszowe z pigwą

Dodano: 23 paź 2024 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej białej typ650
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 4 łyżeczki wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej białej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub likieru np. wiśniowego 

Pozostałe składniki:

  • konfitura z pigwy 300 g


Wykonanie:

Połączyć mąkę z masłem, cukrem i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto.
Odłożyć(najlepiej do lodówki) na kilka godzin.

Na blachę wielkości 28 x 20 cm lub na tortownicę podobnej wielkości położyć papier do pieczenia wyłożyć ciasto.
Po nakłuciu widelcem włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Podpiec 5-10 min. w temp. 200-220°C.

Wyłożyć konfiturę, polać masą, która należy przygotować poprzez połączenie wskazanych składników.
Piec pół godziny w temperaturze 200 – 220°C.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin