Ciasto orkiszowe z papierówkami

Dodano: 24 lip 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 500 g obranych i pokrojonych na ćwiartki papierówek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju winogronowego

Dodatkowo:

  • Grysik i masło do tortownicy z kominem
  • Cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Przygotować tortownicę z kominem, natłuścić masłem. Oprószyć grysikiem orkiszowym.
Wyłożyć ćwiartki papierówek.
Jajka, cukier miksować aż powstanie puszysta konsystencja.
Dodać olej. Zmiksować całość.
Dosypywać mąkę orkiszową cały czas miksując.
Dodać cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć, nadal miksując.
Powstałe ciasto wylać na papierówki.
Piec około godzinę.
Poczekać aż wystygnie. Posypać cukrem pudrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin