Ciasto orkiszowe z papierówkami

Dodano: 24 lip 2024 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 500 g obranych i pokrojonych na ćwiartki papierówek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju winogronowego

Dodatkowo:

  • Grysik i masło do tortownicy z kominem
  • Cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Przygotować tortownicę z kominem, natłuścić masłem. Oprószyć grysikiem orkiszowym.
Wyłożyć ćwiartki papierówek.
Jajka, cukier miksować aż powstanie puszysta konsystencja.
Dodać olej. Zmiksować całość.
Dosypywać mąkę orkiszową cały czas miksując.
Dodać cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć, nadal miksując.
Powstałe ciasto wylać na papierówki.
Piec około godzinę.
Poczekać aż wystygnie. Posypać cukrem pudrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin