Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto orkiszowe z papierówkami
Dodano: 24 lip 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Przygotować tortownicę z kominem, natłuścić masłem. Oprószyć grysikiem orkiszowym.
Wyłożyć ćwiartki papierówek.
Jajka, cukier miksować aż powstanie puszysta konsystencja.
Dodać olej. Zmiksować całość.
Dosypywać mąkę orkiszową cały czas miksując.
Dodać cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć, nadal miksując.
Powstałe ciasto wylać na papierówki.
Piec około godzinę.
Poczekać aż wystygnie. Posypać cukrem pudrem trzcinowym.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025