Chrzan

Dodano: 29 sty 2025 Alfreda Walkowska

Chrzan – Armoracia rusticana

Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla zdrowych i silnych ludzi, bowiem wzmacnia w nich zieloną siłę dobrych soków. Jednak gdy stward­nieje i zyska mocną skórkę, jest niebezpieczny, bowiem nie ma zielonej siły i wysusza człowieka, jak gdyby ten jadł drewno.

(…)

Serce

Gdy chrzan jest zielony, należy wysuszyć go w słońcu i zaraz dodać do niego tyle samo sproszkowanego galgantu. Kto odczuwa dolegliwości serca, ten powinien jeść ten proszek z chlebem na czczo i po posiłku, a poczuje się lepiej, bowiem jeśli chłód [!] chrzanu i ciepło galgantu zostaną w ten sposób ze sobą zmieszane, wów­czas złagodzą dolegliwości sercowe.

Płuca
Kto odczuwa dolegliwości płuc, powinien pić ten proszek w ciepłym winie lub w ciepłej wodzie na czczo i po jedzeniu, a wyzdrowieje, bowiem siła działania rzeczonej rośliny w tej mieszance rozgrzewa i leczy płuca.

św. Hildegarda z Bingen

 

Mieszanka z chrzanem (H) – Armoraciae Pulvis cp. (H)

  • 50 g proszku wysuszonego na słońcu chrzanu (liście, ziele zebrane w marcu)
  • 50 g galgantu w proszku

Dr Gottfried Hertzka w „Wielkiej aptece” napisał że, mieszanka może być pomocna przy:

  • niewydolności serca (lewej komory), zadyszce, zapaleniu oskrzeli(zastojowym), dusznościach nocnych
    – spożywać z chlebem po posiłkach, a przy dobrej tolerancji i dłuższym zażywaniu również na czczo.
  • przy rozedmie płuc, zatorowości płucnej (obrzęk, wodobrzusze), zapaleniu śluzówki żołądka, dychawicy sercowej, sercu płucnym. 
    – zażywa się codziennie trzy czubki noża z ciepłym winem (napój pietruszkowy) lub wodą, aż do polepszenia samopoczucia.


Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin