Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Chrzan
Dodano: 29 sty 2025 Alfreda Walkowska
Chrzan – Armoracia rusticana
Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla zdrowych i silnych ludzi, bowiem wzmacnia w nich zieloną siłę dobrych soków. Jednak gdy stwardnieje i zyska mocną skórkę, jest niebezpieczny, bowiem nie ma zielonej siły i wysusza człowieka, jak gdyby ten jadł drewno.
(…)
Serce
Gdy chrzan jest zielony, należy wysuszyć go w słońcu i zaraz dodać do niego tyle samo sproszkowanego galgantu. Kto odczuwa dolegliwości serca, ten powinien jeść ten proszek z chlebem na czczo i po posiłku, a poczuje się lepiej, bowiem jeśli chłód [!] chrzanu i ciepło galgantu zostaną w ten sposób ze sobą zmieszane, wówczas złagodzą dolegliwości sercowe.
Płuca
Kto odczuwa dolegliwości płuc, powinien pić ten proszek w ciepłym winie lub w ciepłej wodzie na czczo i po jedzeniu, a wyzdrowieje, bowiem siła działania rzeczonej rośliny w tej mieszance rozgrzewa i leczy płuca.
św. Hildegarda z Bingen
Mieszanka z chrzanem (H) – Armoraciae Pulvis cp. (H)
Dr Gottfried Hertzka w „Wielkiej aptece” napisał że, mieszanka może być pomocna przy:
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025