Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Dodano: 23 kwi 2025 Alfreda Walkowska
Biszkopt – składniki:
- 250 g mąki orkiszowej typ 650
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 (opcjonalnie do nasączenia biszkoptu)
Masa – składniki:
- 250 g konfitury z derenia jadalnego
- 250 g musu z pigwy
- cukier trzcinowy (opcjonalnie)
- 100 g płatków migdałowych / zmielonych migdałów
- 270 g kremu kasztanowego z wanilią / budyniu waniliowego
- drobno pokrojona świeża mięta
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier trzcinowy. Dodać mąkę. Wymieszać. Na koniec dodać żółtka. Delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i poczekać aż wystygnie. Konfiturę z derenia wymieszać musem z pigwy. Dodać cukier trzcinowy oraz płatki migdałowe.
Biszkopt przekroić na dwie równe części. Dolną część nasączyć delikatnie likierem wymieszanym z wodą. Wysmarować przygotowaną wcześniej konfiturą. Przykryć kolejną część biszkoptu. Nałożyć krem kasztanowy z wanilią. Na wierzch ciasta poukładać drobno posiekaną miętę, wszystko posypać delikatnie wiórkami kokosowymi do smaku.