Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Dodano: 23 kwi 2025 Alfreda Walkowska

Biszkopt – składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 (opcjonalnie do nasączenia biszkoptu)

Masa – składniki:

  • 250 g konfitury z derenia jadalnego
  • 250 g musu z pigwy
  • cukier trzcinowy (opcjonalnie)
  • 100 g płatków migdałowych / zmielonych migdałów
  • 270 g kremu kasztanowego z wanilią / budyniu waniliowego
  • drobno pokrojona świeża mięta
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier trzcinowy. Dodać mąkę. Wymieszać. Na koniec dodać żółtka. Delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut.

Wyciągnąć ciasto z piekarnika i poczekać aż wystygnie. Konfiturę z derenia wymieszać musem z pigwy. Dodać cukier trzcinowy oraz płatki migdałowe.

Biszkopt przekroić na dwie równe części. Dolną część nasączyć delikatnie likierem wymieszanym z wodą. Wysmarować przygotowaną wcześniej konfiturą. Przykryć kolejną część biszkoptu. Nałożyć krem kasztanowy z wanilią. Na wierzch ciasta poukładać drobno posiekaną miętę, wszystko posypać delikatnie wiórkami kokosowymi do smaku.



Najnowsze wpisy

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

Kasztanowa słodkość

Składniki: 1 1⁄2 kg miodu odszumowanego 1⁄2 kg mąki kasztanowej mus migdałowy lub mielone migdały 200 g kakao lub tabliczka czekolady po 4 łyżki: pokrojonych daktyli, owoców morwy, rodzynek, ulubionych […]

26 mar 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin