Babka lancetowata

Dodano: 22 maj 2024 Alfreda Walkowska

1.101 Babka (wegerich, plantago) 

Babka jest ciepła i sucha.
„Artretyzm”
Weź zatem babkę, wyciśnij z niej sok, odcedź przez ściereczkę i zmieszaj z winem lub miodem. Następnie podaj do picia temu, kto cierpi na artretyzm, a jego choroba zniknie.
(…)
„Kłucie”
Kogo dręczy kłucie, powinien ugotować liście [babki] w wodzie, odcisnąć ją, po czym ciepłe położyć na bolącym miejscu, a kłu­cie ustąpi.
Ukąszenie przez pająka
Jeśli człowieka ukłuje lub ugryzie pająk albo inny owad, miej­sce ukąszenia natychmiast należy posmarować sokiem z babki, a człowiek poczuje się lepiej.
(…)
Złamanie kości
Jeśli na skutek upadku człowiek złamie sobie w jakimś miejscu kość, powinien wkroić korzenie babki do miodu i codziennie jeść go na czczo. Poza tym niech weźmie zielone liście malwy i pięć razy więcej liści i korzeni babki, ugotuje je w nowym garnku w wodzie, następnie gorące kilkakrotnie kładzie na miej­sce złamania, a kość się zagoi.

św. Hildegarda z Bingen

Zastosowanie:

  • przy reumatyzmie/artretyzmie, chronicznych bólach reumatycznych
    – wyciśnięty sok z babki dodać do wina, lub miodu i podawać 2 x 20 ml,
  • przy kłujących bólach, podrażnieniu jelit, bólach podbrzusza, bólach brzucha, przepony
    – ugotować garść liści w wodzie, odcisnąć i ciepłe położyć na bolące miejsce,
  • przy złamaniu kości, pseudoartrozie, osteoporozie (profilaktyka) 
    – skroić korzeń babki do miodu i spożywać codziennie na czczo,
    Zielone liście malwy i pięć razy tyle liści lub korzeni babki przełożyć do wody, podgotować i przyłożyć ciepłe do kontuzjowanego miejsca,  
  • przy ukąszeniu pszczoły, ukąszeniu komara, ukąszeniu osy, ukąszenie kleszcza
    – 
    użyć świeżego ziela – rozgniecionych liści babki lancetowatej lub zwykłej, ewentualnie przyłożyć do miejsca ukąszenia wacik nasączony wyciśniętym z nich sokiem.


Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin