Babka lancetowata

Dodano: 22 maj 2024 Alfreda Walkowska

1.101 Babka (wegerich, plantago) 

Babka jest ciepła i sucha.
„Artretyzm”
Weź zatem babkę, wyciśnij z niej sok, odcedź przez ściereczkę i zmieszaj z winem lub miodem. Następnie podaj do picia temu, kto cierpi na artretyzm, a jego choroba zniknie.
(…)
„Kłucie”
Kogo dręczy kłucie, powinien ugotować liście [babki] w wodzie, odcisnąć ją, po czym ciepłe położyć na bolącym miejscu, a kłu­cie ustąpi.
Ukąszenie przez pająka
Jeśli człowieka ukłuje lub ugryzie pająk albo inny owad, miej­sce ukąszenia natychmiast należy posmarować sokiem z babki, a człowiek poczuje się lepiej.
(…)
Złamanie kości
Jeśli na skutek upadku człowiek złamie sobie w jakimś miejscu kość, powinien wkroić korzenie babki do miodu i codziennie jeść go na czczo. Poza tym niech weźmie zielone liście malwy i pięć razy więcej liści i korzeni babki, ugotuje je w nowym garnku w wodzie, następnie gorące kilkakrotnie kładzie na miej­sce złamania, a kość się zagoi.

św. Hildegarda z Bingen

Zastosowanie:

  • przy reumatyzmie/artretyzmie, chronicznych bólach reumatycznych
    – wyciśnięty sok z babki dodać do wina, lub miodu i podawać 2 x 20 ml,
  • przy kłujących bólach, podrażnieniu jelit, bólach podbrzusza, bólach brzucha, przepony
    – ugotować garść liści w wodzie, odcisnąć i ciepłe położyć na bolące miejsce,
  • przy złamaniu kości, pseudoartrozie, osteoporozie (profilaktyka) 
    – skroić korzeń babki do miodu i spożywać codziennie na czczo,
    Zielone liście malwy i pięć razy tyle liści lub korzeni babki przełożyć do wody, podgotować i przyłożyć ciepłe do kontuzjowanego miejsca,  
  • przy ukąszeniu pszczoły, ukąszeniu komara, ukąszeniu osy, ukąszenie kleszcza
    – 
    użyć świeżego ziela – rozgniecionych liści babki lancetowatej lub zwykłej, ewentualnie przyłożyć do miejsca ukąszenia wacik nasączony wyciśniętym z nich sokiem.


Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin