Babka lancetowata

Dodano: 22 maj 2024 Alfreda Walkowska

1.101 Babka (wegerich, plantago) 

Babka jest ciepła i sucha.
„Artretyzm”
Weź zatem babkę, wyciśnij z niej sok, odcedź przez ściereczkę i zmieszaj z winem lub miodem. Następnie podaj do picia temu, kto cierpi na artretyzm, a jego choroba zniknie.
(…)
„Kłucie”
Kogo dręczy kłucie, powinien ugotować liście [babki] w wodzie, odcisnąć ją, po czym ciepłe położyć na bolącym miejscu, a kłu­cie ustąpi.
Ukąszenie przez pająka
Jeśli człowieka ukłuje lub ugryzie pająk albo inny owad, miej­sce ukąszenia natychmiast należy posmarować sokiem z babki, a człowiek poczuje się lepiej.
(…)
Złamanie kości
Jeśli na skutek upadku człowiek złamie sobie w jakimś miejscu kość, powinien wkroić korzenie babki do miodu i codziennie jeść go na czczo. Poza tym niech weźmie zielone liście malwy i pięć razy więcej liści i korzeni babki, ugotuje je w nowym garnku w wodzie, następnie gorące kilkakrotnie kładzie na miej­sce złamania, a kość się zagoi.

św. Hildegarda z Bingen

Zastosowanie:

  • przy reumatyzmie/artretyzmie, chronicznych bólach reumatycznych
    – wyciśnięty sok z babki dodać do wina, lub miodu i podawać 2 x 20 ml,
  • przy kłujących bólach, podrażnieniu jelit, bólach podbrzusza, bólach brzucha, przepony
    – ugotować garść liści w wodzie, odcisnąć i ciepłe położyć na bolące miejsce,
  • przy złamaniu kości, pseudoartrozie, osteoporozie (profilaktyka) 
    – skroić korzeń babki do miodu i spożywać codziennie na czczo,
    Zielone liście malwy i pięć razy tyle liści lub korzeni babki przełożyć do wody, podgotować i przyłożyć ciepłe do kontuzjowanego miejsca,  
  • przy ukąszeniu pszczoły, ukąszeniu komara, ukąszeniu osy, ukąszenie kleszcza
    – 
    użyć świeżego ziela – rozgniecionych liści babki lancetowatej lub zwykłej, ewentualnie przyłożyć do miejsca ukąszenia wacik nasączony wyciśniętym z nich sokiem.


Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin