Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Babka lancetowata
Dodano: 22 maj 2024 Alfreda Walkowska
1.101 Babka (wegerich, plantago)
Babka jest ciepła i sucha.
„Artretyzm”
Weź zatem babkę, wyciśnij z niej sok, odcedź przez ściereczkę i zmieszaj z winem lub miodem. Następnie podaj do picia temu, kto cierpi na artretyzm, a jego choroba zniknie.
(…)
„Kłucie”
Kogo dręczy kłucie, powinien ugotować liście [babki] w wodzie, odcisnąć ją, po czym ciepłe położyć na bolącym miejscu, a kłucie ustąpi.
Ukąszenie przez pająka
Jeśli człowieka ukłuje lub ugryzie pająk albo inny owad, miejsce ukąszenia natychmiast należy posmarować sokiem z babki, a człowiek poczuje się lepiej.
(…)
Złamanie kości
Jeśli na skutek upadku człowiek złamie sobie w jakimś miejscu kość, powinien wkroić korzenie babki do miodu i codziennie jeść go na czczo. Poza tym niech weźmie zielone liście malwy i pięć razy więcej liści i korzeni babki, ugotuje je w nowym garnku w wodzie, następnie gorące kilkakrotnie kładzie na miejsce złamania, a kość się zagoi.
św. Hildegarda z Bingen
Zastosowanie:
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025