Pierniczki orkiszowe

Dodano: 02 gru 2020

Pierniczki orkiszowe

Składniki:

  • 180 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 130 g miodu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Bourbon
  • 650 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bertramu
  • 1 łyżeczka galgantu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód dokładnie wymieszać (ok. 2,5 minuty na wysokich obrotach w robocie kuchennym).

Mieszając, dodać jajko i cukier waniliowy. Mieszać do momentu, aż powstanie jednolita masa.

W osobnej misce wymieszać mąkę orkiszową typ 650 z wszystkimi przyprawami.

Do gotowej masy dodawać gotowe sypkie składniki – cały czas mieszając masę na wolnych obrotach.

Powstałe ciasto podzielić na pół. Obie połówki owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 3 godziny.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Na papier do pieczenia wyłożyć ciasto wyciągnięte z lodówki. Nakryć kolejnym papierem. Rozwałkować przez papier (ciasto będzie lepkie). Wałkując, co jakiś czas odklejać papier, by uniknąć powstania grudek. Przewracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Ciasto wałkujemy do momentu, aż będzie miało ok. 0,5-0,7 cm grubości.

Odklejamy papier do pieczenia z góry i kładziemy go na blachę do pieczenia.

Foremkami wykrawamy świąteczne formy i układamy je na blasze wyłożonej papierem.

Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.

Wyciągamy blachę, kiedy pierniczki zaczną uzyskiwać złotawy kolor (przyrumienią się). Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzone pierniczki można przystroić świątecznymi dodatkami.

Jeśli dobrze przechowywane, nadają się do spożycia przez wiele tygodni.